Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Van 11 tot 22 november komen delegaties vanuit de hele wereld samen op de COP29 in Bakoe, Azerbeidzjan. Op deze conferentie van de Verenigde Naties komen wereldleiders en wetenschappers samen om te onderhandelen over maatregelen tegen de klimaatcrisis.
De jonge Ferre Van Steenbergen is heel bezorgd over het klimaat. Dus wilde hij persoonlijk naar de conferentie om aandacht te vragen voor de gevolgen van de klimaatcrisis voor de kinderen wereldwijd. Hij kreeg hulp van zijn grootouders Ria Gielen en Erik Verhaert die hem in zijn droom steunen. Ook ‘Grootouders voor het Klimaat’ (GvK) schaarde zich achter het plan van Ferre. De grootouders contacteerden de Belgische delegatie die onmiddellijk gewonnen was voor het initiatief. Zij zorgde voor een accreditatie waardoor Ferre aanwezig mag zijn. Bovendien mag hij op 18 november zijn boodschap in de plenaire zitting brengen als de gesprekken het over het thema ‘jeugd en kinderen’ hebben. Ferre zal er tussen 16 en 20 november verder een aantal onderhandelaars, lobbyisten, jongerenvertegenwoordigers en andere interessante mensen aanspreken en wil aan de politici de bekommernissen van jongeren overmaken.
De grote zaal van ’t Speelscholeke in Deurne bij Antwerpen zat eerder vandaag (vrijdag) vol. Niet alleen met kinderen maar ook met grootouders. Samen kwamen ze Ferre uitwuiven. Schooldirecteur Bart Haest overhandigde Ferre een officiële toelating om gedurende zijn actie afwezig te zijn. En hij voegde er nog aan toe: “Als een speelpauze afgelopen is, roepen wij ‘beginnen’. Ferre, ik vraag jou nu om op de conferentie heel hard ‘beginnen’ te roepen.” Ferre las dan zelf de boodschap voor die hij in Bakoe wil brengen: “Ik vraag aandacht voor de kinderen opdat zij later in een leefbare wereld kunnen wonen. Er is genoeg geld en kennis in de wereld om tot een oplossing te komen.”
Nadien volgden een hele reeks steunbetuigingen (zie verslag op onze campagnepagina voor meer details en enkele foto’s van het uitwuifmoment). Tot slot namen de schoolkinderen afscheid van Ferre met het zingen van het klimaatlied.
Omdat Ferre zo ecologisch mogelijk wil reizen, vertrekt hij zondagochtend in de vroegte met de trein, maar hij zal noodgedwongen op sommige trajecten moeten vliegen. Zijn grootouders Ria en Erik zullen hem begeleiden en GvK steunt de hele onderneming vanuit Vlaanderen. Op de GvK-website is een campagnepagina aangemaakt waarop je Ferre en zijn grootouders dagelijks zal kunnen volgen. Op 25 november volgt er een webinar waarop grootouders Ria en Erik zullen terugkijken op hun ervaringen en die van Ferre in Bakoe.