Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

GvK logo

Beste klimaatgrootouder,

Het voorbije anderhalf jaar kon deze wereld heel wat records op haar palmares schrijven: de warmste dag ooit gemeten, de warmste week, de heetste zomer, de hoogste zeewatertemperatuur, het natste jaar in België, het dodelijkste orkaanseizoen in Amerika, … Het was ook het eerste jaar waarin we door de barrière van 1,5 graad opwarming braken en 2024 was wereldwijd het warmste jaar ooit.

Tegelijkertijd blijven politici milieu-onvriendelijke, biodiversiteit bedreigende, droogte- en hittebestendigende … keuzes en beslissingen nemen en schromen ze er niet voor om met straffe uitspraken de bevolking een rad voor de ogen te draaien. Zo verdedigde voormalig minister van Omgeving Demir indertijd haar beleid om vooral op klimaatadaptatie in te zetten met de uitspraak: ‘Als we in Vlaanderen klimaatneutraal zijn, dan hebben we 0,13 procent van de werelduitstoot naar beneden gehaald. Als andere landen niets doen, dan haalt dat niets uit.’

Andere landen zouden dus niets doen en België zou dus te klein zijn om impact te hebben…? In een krachtig artikel op onze website willen we die redenering weerleggen. We vertrekken daarbij van de ‘Warmste week’ waarin een grote en bonte mengeling van initiatiefnemers de handen in elkaar sloeg en 17 miljoen euro bij elkaar bracht om een brede waaier aan initiatieven te sponsoren die elk maatschappelijk een verschil kunnen maken. Halen al deze bij elkaar gebrachte kleintjes dan niets uit, mevrouw de minister? Is dat de boodschap die u onze kleinkinderen wil brengen, nu u bevoegd bent geworden voor onderwijs?

In ons artikel weerleggen we uw uitpraak ook met wetenschappelijke argumenten. Zo staat België op de negende plaats in de wereld als we naar de CO2-uitstoot per inwoner kijken. Verder moeten we als één van de eerste geïndustrialiseerde landen ook onze historische uitstoot hier in België en in onze voormalige kolonies in rekening brengen.

In Vlaanderen horen we al jaren de mantra dat klimaat- en milieumaatregelen ‘haalbaar en betaalbaar’ moeten zijn, of dat er geen draagvlak is of dat er een klimaatpauze nodig is voor de economie. Sinds haar aantreden eind september heeft de nieuwe Vlaamse regering nu al beslist om het budget voor de Blue Deal én dat voor het bouwshiftfonds te halveren, om subsidies voor de enige biolandbouwopleiding Landwijzer te halveren en maakte diezelfde regering ook bekend dat het Vlaams Klimaatplan voor Steden en Gemeenten minder middelen krijgt in 2025 en finaal stopt in 2026.

Als Grootouders voor het Klimaat zullen we in 2025 niet nalaten om dit kortzichtig beleid aan de kaak te blijven stellen. We zijn onderdeel van een steeds grotere groep van de bevolking die gefrustreerd en geëmotioneerd is over hoe politici klimaatverandering telkens weer negeren. Samen met vele andere kleintjes zullen we weldra een groot maken dat zelfs politici en de belangengroepen achter hen niet kunnen blijven negeren.

newsletter_hdr_agenda

newsletter_hdr_acties

newsletter_hdr_klimaatnieuws

newsletter_hdr_tenslotte

vzw Grootouders voor het klimaat
Tweekerkenstraat 47, 1000 Brussel
Uitschrijven   |   Beheer je abonnement