Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Is het jou ook opgevallen hoe weinig aandacht er was voor klimaat en biodiversiteit tijdens de zeven maanden durende regeringsonderhandelingen en hoe weinig dit thema aan bod komt bij de recente analyses van het regeerakkoord in de media? De versgebakken regering pretendeert het land te zullen redden en wil daartoe in eerste instantie ‘de begroting op orde krijgen’. Daarbij besteedt ze slechts marginale aandacht aan de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Op die wijze negeert ze de toekomstige budgettaire implicaties van ‘niets doen’ die aanzienlijk zwaarder zullen doorwegen dan die van een ambitieus klimaatbeleid. Terzijde: de kosten van de overstromingen in Wallonië in 2021 liepen op tot ongeveer 2 miljard euro; mocht het noodweer toen een dichter bevolkt gebied in België hebben getroffen, dan waren de kosten tot een veelvoud van dat bedrag opgelopen.
Dat extreme weerfenomenen in ernst en frequentie zullen toenemen, staat wetenschappelijk vast. Dat ze steeds zwaarder zullen wegen op de portemonnee van de overheid en die van de burgers evenzo. Zelfs als er een ambitieus beleid komt, zal extreem weer nog decennialang een zware hypotheek leggen op de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, en in eerste instantie op die van de zwakkeren in eigen land en in het Zuiden.
De reactie van de milieubeweging op het regeerakkoord liegt er niet om. Zo stelt Bond Beter Leefmilieu: Arizona bewijst lippendienst aan duurzaam klimaat- en natuurbeleid, maar laat in de feiten alle ambitie los. Het regeerakkoord biedt geen antwoord op de dramatische toestand van onze biodiversiteit en het klimaat... De hefboom van energie- en milieufiscaliteit blijft onbenut. De elektrificatie van bedrijfswagens wordt afgezwakt. Cruciale hervormingen worden een zoveelste maal onderzocht en op de lange baan geschoven. €15 miljard aan fossiele subsidies blijven onaangeroerd. Het regeerakkoord is een bloemlezing van gemiste kansen.