Klimaatboeken : 3 must reads!
"De wereld, die we delen" door Tine Hens (102 pag., EPO uitgeverij)
Tine Hens is ambassadeur van de Grootouders en draagt onze beweging een warm hart toe. Zij schreef al diverse boeken over de klimaattransitie.
In "De wereld die we delen" beschrijft Tine in 4 korte essays hoe in onze natuur alles met alles verbonden is van schimmel of microbe tot de mens, wat de mens er van gemaakt heeft en hoe we met onze omgeving moeten omgaan.
Ik geef graag de laatste zin mee: "een wereld met een democratie van soorten en geen tirannie van één soort".
"Hoop" door Philip Blom (173 pag., De Bezige Bij)
We kennen historicus en filosoof Philip Blom van zijn vorige ecologische werken ""Wat op het spel staat" en "de onderwerping". In dit nieuwe essay buigt hij zich over het begrip hoop: de toekomst houdt niet langer een belofte in; is er nog een goede rede om te hopen?
Grootouder-ambassadeur Jos Geysels schreef een recensie in De Standaard der letteren: "Hoop maakt deel uit van een ander verhaal, met een andere houding tot de natuur en de wereld. Het behoedt een mens voor cynisme of berusting en wisselt doemdenken in voor verbeeldend handelen. En dat hebben we nodig om de toekomst nuchter in handen te nemen in plaats van ze slaapdronken te ondergaan."
"Vrij spel" door Richard Powers (roman, 424 pag., Uitgeverij Atlas Contact)
Powers combineert in zijn werken het magistrale van de natuur met de nieuwe technologieën en wetenschappelijke inzichten. Daartussen weeft hij individuele verhalen van de menselijke tragedie. Na "Verwilderd", waar hij de kosmos fileert en " Tot in de hemel", een magistraal verhaal over bomen en mensen, is nu de oceaan zijn onderwerp: een ode aan het grootste ecosysteem op onze planeet én een waarschuwing voor de vermarkting ervan. Daar doorheen spint hij het verhaal van 2 vrienden, die verschillende wegen uitgaan. De ene wordt AI-techmiljardair, de andere trekt zich terug op een eiland in de stille oceaan. Zo wordt ook de bedreiging van nieuwe technologieën geschetst. Maar er komen nog meer personen en benaderingen aan bod.
Powers heeft een briljante pen. Zijn beschrijvingen van het leven in de oceaan zijn pure barok. Hij mixt fictie met wetenschap en dystopie. Lezen! |