De doorsnee landbouw is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de broeikasgasemissies in Vlaanderen. De koeien produceren tijdens hun verteringsproces methaan, een krachtig broeikasgas. Mest van dieren stoot lachgas uit, een ander broeikasgas. Door het ploegen komt er koolstofdioxide vrij die opgeslagen was in de bodem. De productie en het gebruik van kunstmest vereist energie en stoot broeikasgassen uit. Het omzetten van natuurlijke habitats in landbouwgrond leidt tot verlies aan biodiversiteit...
Wat doen we aan al die bekende problemen? Dat vroegen Piet Moerman en Hilde Eylenbosch zich af. Ze waren actief in de sector van de medische technologie. Maar ze gingen als nieuwkomers in de landbouw vlijtig mogelijke alternatieven bestuderen. De resultaten van al dat studiewerk brachten ze in praktijk met het Eetbos in Deinze.
Waar haalden ze hun inspiratie? Is die wetenschappelijk betrouwbaar? Hoe verzorgen ze de bodem? Wat doen ze tegen plagen? Heeft de natuur een plaats in hun eetbos? Is hun project economisch rendabel? Hebben ze reacties van conventionele landbouwers? Van wetenschappers? Verrijken ze zelf de kennis van duurzame landbouw?
Die vragen wil Hilde Eylenbosch in haar webinar voor ons beantwoorden.
Webinar met Hilde Eylenbosch op maandag 14 april: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u. Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 13 april de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig gerust je netwerk.
Enkele dagen na deze webinar kan je de webinarpagina op onze website bezoeken. Dan vind je daar een link naar de webinar opname op ons Vimeokanaal. Je vindt onze webinars ook op het YouTubekanaal van de Grootouders voor het Klimaat. Op die kanalen staan nog andere films i.v.m. klimaat van GvK en anderen. Interessant om eens in te snuisteren… Hier inschrijven
Volgende webinar: Afvalverbrandingsovens bedreigen gezondheid én klimaat, Isvag bijvoorbeeld, Tony Van Rompaye Tegen zo’n ovens komen omwonenden en actiegroepen in verzet. Zo strijden ze bijvoorbeeld al decennia tegen de Isvag oven in Wilrijk. Hoe is die strijd gevoerd? Wie waren de bondgenoten? Wie de verdedigers van het status quo? Tony Van Rompaye brengt het verhaal op maandag 5 mei 11-12u. Hier meer en inschrijven.
Steun GvK
Door lid en/of donateur te worden maak je onze werking mogelijk. Het lidgeld van 10 € geldt voor een jaar. Word lid En/of word donateur. Vanaf 40 € krijg je een fiscaal attest.
|