Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

GvK logo

Beste klimaatgrootouder,

De aanhoudende droogte van de laatste weken zorgt voor onrust. Dat is voor sommigen een verrassing, want na de overvloedige regens van het voorjaar 2024 waren de watervoorraden helemaal aangevuld en leek ons niets nog te kunnen overkomen. Een jaar later staan we er heel anders voor: de eerste verbodsbepalingen voor het oppompen van water zijn uitgevaardigd en ‘als het tegenzit’ kunnen er zich in juli al hier en daar problemen voordoen met de drinkwatervoorziening. Intussen groeit de kritiek op het beleid van minister Brouns die zich te weinig met het waterprobleem zou bezighouden.

De landbouwers zijn de eersten die met de gevolgen van de droogte worden geconfronteerd; dag na dag ondervinden zij de toenemende impact van de klimaatverandering. Die impact doet de Europese Commissie (EC) nu met een aantal maatregelen komen die bij experts de wenkbrauwen doen fronsen. In eerste instantie beogen die maatregelen een afzwakking van de milieudoelstellingen, terwijl het EC-landbouwbeleid juist bekritiseerd wordt vanwege zijn beperkte bijdrage aan het Europees klimaat- en milieubeleid. Wat de EC nu voorstelt, is contradictorisch omdat de voorgestelde versoepelingen van de milieuregels de effecten van de klimaatverandering op de productie nog zullen doen toenemen. Europese subsidies om de nadelige effecten op te vangen, zullen niet meer doen dan de pil vergulden. Als we dit beleid volgen, is de kans dus groot dat het alleen maar erger wordt voor onze boeren. Een scherp commentaar in een belangrijke Vlaamse krant, maakt dit pijnlijk duidelijk: ‘Die politici spreken nu over de boer als “frontsoldaat in de klimaatverandering”, zoals Vlaams minister Jo Brouns doet. Interessante metafoor. Boeren als kanonnenvlees in een niet te winnen oorlog. Maar ze zullen compensatie krijgen wanneer ze sneuvelen. Zolang zij vechten, kan de agro-industrie verder malen. Daarna is het gedaan.’ Lees het artikel (achter betaalmuur).

Het landbouwbeleid maakt uiteraard ook deel uit van het Vlaams regeerakkoord, maar blinkt uit door veel beloften en vooralsnog weinig concrete actie. De Vlaamse regering wil werk maken van een Vlaamse visie op de toekomst van de landbouw 2030 – 2050 ‘binnen de ecologische grenzen van Vlaanderen’. Recent heeft prof. Van Huylenbroek, de opdrachthouder voor de uitwerking van die landbouwvisie, de invulling van zijn mandaat en de stappen die hij wil ondernemen om tot die toekomstvisie voor de landbouw te komen voorgesteld. Onze landbouwwerkgroep en o.m. een vertegenwoordiger van het netwerk Voedsel Anders stellen vast dat de voorgestelde aanpak dreigt te vervallen in een economische benadering, sector per sector, zonder dat er gewerkt wordt aan een overkoepelende visie. Er is verder geen enkel plan om de ‘ecologische grenzen’, die slechts terzijde worden vermeld, ook nader te bepalen. De betrokkenheid van de civiele samenleving dreigt ook heel minimaal te worden ingevuld.

Voor de Grootouders zijn de ontwikkelingen in de landbouwsector en de verhouding tussen landbouw, natuur en milieu in een veranderend klimaat een erg belangrijk thema, onder meer omdat zij mee de omgeving bepalen waarin onze kinderen en kleinkinderen zullen moeten leven. Wij zijn blij daarvoor te kunnen terugvallen op onze landbouwwerkgroep die zich uitgebreid voorstelt op onze website en ook op onze regiodagen (zie hierna) aan bod zal komen. Lees meer over onze landbouwwerkgroep

newsletter_hdr_agenda

newsletter_hdr_acties

newsletter_hdr_regionaal

newsletter_hdr_klimaatnieuws

newsletter_hdr_tenslotte

vzw Grootouders voor het klimaat
Tweekerkenstraat 47, 1000 Brussel
Uitschrijven   |   Beheer je abonnement