Zuster Jeanne Devos is de Belgische zuster die van de strijd voor een menswaardig leven van “domestic workers” – onder wie veel jonge meisjes – in India haar levenswerk maakte. Zij richtte voor hen de National Domestic Workers Movement (NDWM) op. In 2000 ontving ze voor haar werk een eredoctoraat van de KULeuven. In 2005 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze werd ereburger van o.a. Leuven en haar geboortedorp Kortenaken. Ze kreeg voor haar uitzonderlijke verdiensten ook het Grootkruis in de Kroonorde, het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap en vele andere onderscheidingen. De Grootouders voor het Klimaat zijn bijzonder fier om haar als ambassadeur te verwelkomen.
“Dank voor die uitnodiging , ik voel ons werk hierdoor sterk gewaardeerd . Heel bescheiden aanvaard ik dat omdat ik al wat helpt voor de toekomst van kinderen wil steunen. Met ons werk voor slachtoffers van kinderarbeid en kinderhandel ligt de focus niet rechtstreeks op het klimaat maar dat heeft er wel veel mee te maken want kinderen lopen het grootste risico om kansloos te moeten overleven . Ons werk geeft inderdaad weer kansen aan kinderen die geen uitkomst zagen en het maakt de wereld voor hen weer leefbaar. Het boek ‘Alsof de weg ons zocht’ beschrijft dat ook . Nog heel veel groeten en beste wensen Jeanne “
In 2006 schreef zuster Jeanne samen met VRT Radio 1-journaliste Greet Van Thienen het autobiografische boek In naam van alle kinderen.
Julie Hendrickx schreef een boek over zuster Jeannes strijd voor rechten en respect voor de dienstmeisjes in India: Alsof de weg ons zocht, Jeanne Devos en haar strijd voor de dienstmeisjes in India, Lannoo, 2019.
Reactie toevoegen