Zwemlessen voor later op stapel

Zwemlessen voor later

We kondigden een paar maanden geleden al de geboorte aan van De Klimaatdichters, een beweging van dichters die hun stem verheffen voor onze bedreigde planeet. Ze zijn inmiddels met 164 dichters uit Vlaanderen en Nederland. En vooral… ze hebben niet stil gezeten. Hun eerste publicatie ligt er! Een mooie bundel met cover en illustraties van Charlotte Peys. ‘Zwemlessen voor later’ is de naam van de eerstgeborene.

Zwemlessen voor later is een krachtig en liefdevol literair pleidooi voor het herstel van de planeet. Jonge, aanstormende dichters én gelauwerde poëten spannen samen rond één boodschap: het moet anders!​

De Klimaatdichters geloven in poëzie als verzet tegen klimaatmoeheid. Ze proberen zich een toekomst voor te stellen waarin lessen zijn getrokken uit de ecologische noodtoestand en waar de natuur eindelijk landt op haar plaats als middelpunt van de wereld. Ze kruipen in hun pen voor de aarde, want de mens is al lang genoeg aan het woord geweest. Een noodkreet voor de aarde dus, maar ook een ode aan de natuur en een pleidooi voor omwenteling. De bundel wordt uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag. (Pre-order hier!

Wil je eens horen wat de klimaatdichters te bieden hebben? Ze delen videogedichten op dit YouTubekanaal.                  

Online lancering van Zwemlessen voor later op zaterdag 31 oktober 20u

Omwille van de huidige COVID-19 situatie zullen de zwemlessen digitaal doorgaan via Zoom.
Op zaterdag 31 oktober om 20u lanceren de Klimaatdichters het boek in het online gezelschap van Moya De Feyter (initiatiefneemster van de Klimaatdichters), Herman De Greve, Pim Cornelussen, Saskia Stehouwer en meer!

Ben je er graag bij? Registreer je meteen via deze link.
Daags voor het evenement krijg je per mail alle praktische instructies.

Haal je Zwemlessen voor later graag in huis?
Dat kan via deze link.   

Opbrengst voor participatief bebossings- en agroforestry-project

De opbrengst van hun bundel ‘Zwemlessen voor later’ gaat naar One World Tree Planting (facebook), een internationaal, participatief netwerk van praktische klimaatactivisten die elkaar ondersteunen in de uitwerking van lokale klimaatprojecten, fondsenwerving en de uitbouw van een lokale groene economie.

Wat ze zoal doen? Ze planten nieuwe bossen aan en herstellen bestaande bossen in samenwerking met lokale gemeenschappen, met veel aandacht voor het trainen van de plattelandsbevolking in de transitie naar voedselbosbouw (agroforestry). One World Tree Planting is gestart met vier projecten in Oeganda, maar wil in de toekomst ook projecten van bevriende klimaatactivisten in andere landen te ondersteunen.

​Eén van de projecten die One World Tree Planting ondersteunt, is de “Go Green Campaign” georganiseerd door Aldo Adomati in de Westelijke Nijlvallei. De bevolking in deze regio groeit snel en vangt duizenden vluchtelingen op uit Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo. Dit zorgt voor een enorme druk op de natuurlijke omgeving. In de campagne worden de verschillende gemeenschappen betrokken bij boomplantacties en het herstel van natuurlijke habitats. Centraal in de participatieve aanpak hier is het trainen van boeren in agroforestry en het inzetten en behouden en planten van bomen in en rond hun velden. De boeren verspreiden de praktijken dan weer in hun gemeenschap. Deze aanpak verzekert de continuïteit van het project.

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .